Bilgi teknolojileri ve geleceğin meslekler hakkında araştırma yapınız.,Yapay zeka gelecekteki iş hayatınızı nasıl etkileyebilir? Her öğrenci kendi bölümü açısından değerlendirsin.Büyük veri nedir? Hangi iş kollarını etkileyecek?


BİLGİ TEKNOLOJİSİ (BT) NEDİR ?

Bilgi teknolojisini; bilginin üretilmesi, toplanması, biriktirilmesi, işlenmesi, yeniden elde edilmesi, yayılması, korunması ve bunlara yardımcı olan araçlar ola­rak tanımlayabiliriz. Bunlar her alan için geçerlidir. Burada araç-gereç değil, insanın önemi ve bu teknolojiyi oluşturmak için belirlenen hedefler vurgulanmaktadır.
Karmaşık ve yarışmacı bir dünyanın üyesi olan insan, yaşamda kalmak ve varlığını sürdürebilmek için önemli nitelik ve nicelikte bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma, kısacası bilgiye sahip olma gereksinmesi içindedir. İnsanın bu gereksinmesini gidermede en önemli sorun, bilginin nasıl elde edileceği, nasıl dağıtılacağı ve nasıl saklanacağıdır.




 
BİLGİSAYARLARBİLİŞİM SUÇLARIİNTERNETİŞTE YAŞAMROBOTİK TEKNOLOJİLERTELEKOMÜNİKASYON

Günlük hayatımızda bilişimin ve teknolojinin nasıl bir yere sahip olduğunu anlatmak herhalde yersiz olacaktır. Kullandığımız bilgisayarlardan tutun da elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlar ve üzerilerindeki uygulamalara kadar hepsi bilişimin ürünüdür. Bu yazımızda bilişimin genel tanımından ve bilişim teknolojisi kavramlarının ne olduğundan bahsedeceğiz. Bilişim Teknolojisi Nedir? Bilişim teknolojileri nelerdir? Bilişim ve İletişim arasındaki ilişki nedir? Bilişim Teknolojisi ve Bilgisayar bilimi nasıl ilerliyor? Bilişim yaşamı nasıl etkiliyor? sorularının cevabını da yazımızda bulabileceksiniz.

Bilişim Nedir? Bilişim Teknolojisi Nedir? Bilişim Süreçleri Nelerdir?

Bilişim sektörü, bilgisayar bilimi ve bilişim sektörü anlamlarına da gelir. Hesaplamaların ve bilgilerin kurumsal düzeydeki temelini oluşturur. Bu gibi temeller bilgisayar ortamındaki sistemlerde kullanılabilmeyi sağlar. Bilişim, bilgi teknolojilerinde kolay teknikleri araştırmaya yarayan yapısal düzeydeki bir bilim dalıdır. Her türdeki bilgi inceleme ve mekanik düzeyde hesaplamalar yapma gibi elektronik devrelere sahip cihazlar vasıtası ile düzenli bir şekilde işleme bilimidir. Bilişimciler; bilgi oluşturur, bilgiyi tanımlar ve elde edilen bu bilgileri dönüştürebilirler. İlerleyen zamanlarda algoritmit yapılı süreçler yaratırlar. Kompleks dediğimiz sistemleri tasarlarlar ve soyutlamalar ile formüle ederler.

Bilişim genel anlamada temel yapılı olarak hesaplama ve bilginin kuram (teori) alt yapısıdır. Hesaplama ve bilginin kolay yollar ile kurulumu ve uygulanması ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Diğer bir söyleyişle bilginin herhangi bir bilgisayar gibi teknolojik cihazlara aktarılma uygulamasıdır. Bilgi işlemcilerin de uygulanabilen ve soyut sayısal yapılarla da ilgilenmektedir. Kurumsal bilişim ise sayısal yani matematiksel kuramlar üretir. Bilgisayar bilimi; ilgili süreçleri ve nesneleri çözüm yoluna kavuşturarak soyut sayısal yani matematiksel yapılara ve algoritmalara dönüştürür. Teknik bilişim; soyut sayısal yani matematiksel yapıların depolanması, aktarılması ve otomatik olarak işlenmesi için sayısal cihazlar dizayn eder. Bilişimin temeli matematik , fizik ve elektronik ,bir mühendislik alanlarıdır.


 
Diğer bir deyişle bir başka bir kaynağa göre de, bilişim “bilgisayar merkezli diğer bir bakış açısı ile bilgisayar sistemlerine odaklanan ve bilginin depolanmasını sağlayan, iletişim kuran ve işleyen suni ve doğal yapıdaki sistemlerin yapısını, etkileşimlerinin ve davranışlarını inceleyen, bilgi bilimde öğretim amacı, bilgisayar – insan iletişimi veya etkileşimi, bilgi sisteminin tasarım ve analizini içeren bir program, telekomünikasyon yapısı, yönetimi ve bilgi mimarisidir.


Bilişim Teknolojisi Nedir?

Türkçe dilinde “Bilişim Teknolojisi” (BT) , İngilizcede ise “Information Technology” (IT) olarak bilinmektedir. Ayrıca “verileri işleme ve bununla ilgili iş ilanları“ olarak açıklanabilmektedir. Bilgisayar tabanlı bilişim sistemlerinin alt yapılarını içerir. Bilişim teknolojisi , dört ana yada temel kategoride değerlendirilir; donanım, ekipmanlar, hizmetler ve yazılımlardır. Bilgisayar sistemleri ve donanımları ,bilişim uygulamalarındaki gelişmeleri ,yürütülmesini ve yönetilmesini, yazılımları, bilişim tasarımlarını, bilgisayar aracılığı ile işlenmesini, saklanmasını, korunmasını, erişilmesi ve paylaşılması gibi süreçlere olanak tanıyan teknolojik alanıdır. Bilgisayar veri yönetimi, bilgisayar donanımları, ağ bağlantıları, bilişimdeki sistemlerin yönetimi, veri tabanı ve yazılım tasarlanması gibi alanlar ile de ilgilenir. Bilişim teknoloji alanı sayesinde veriler ve bilgiler kısa bir zamanda binlerce kullanıcıya anında erişebiliyor. İletişim araçları ve bilgisayar, bilişim teknolojisinin en temel faktörlerindendir.


Sanayi ve endüstrinin temelini oluşturan bilişim alanı teknolojileri, üretimde ve gelişimde en büyük katkı sağlayarak ülke ekonomilerini ayakta tutan en büyük etmenlerden birisidir. Dünyadaki birçok firma, bilişim teknolojileri ile maliyetleri en aza düşürebilir ve küreseldeki diğer firmalara kafa tutabilirler. Radyo, televizyon, bilgisayar, internet, mobil cihazlar, akıllı telefonlar, tabletler ve elektronik postalar bilişim teknolojilerinin birer ürünü ve temelidir. Bilişim teknolojileri bazı esas temeller üzerinde gelişmiştir. Bunlar; enformasyon, moleküler biyoloji, kuantum mekaniği, uzay bilimleri, ekoloji ve oşinografi.

Bilişim teknolojileri, bilgisayar dışındaki birçok alet veya cihaz ve ekipmanları da kapsamaktadır. Bunlardan bazıları ise şunlardır; hesap makineleri, elektronik tüpler, izole kablolar, telgraf ve telefon hatları, radyo ve televizyon vericileri, ses ve video kayır cihazları, elektronik makineler ve bazı aletler, telekomünikasyon sistemleri ve bilgisayar ekipmanları gibi.


Geleceğin Meslekleri Neler Olacak?

1- Aktüerya Uzmanı:

Aktüer ya da aktüerya uzmanı olarak bilinen bu meslek grubundaki kişiler, finansal açıdan risk değerlendirmesi yapan, buna bağlı çözüm yolları geliştiren ve geliştirdiği önerileri sunarak uzun vadede ortaya çıkabilecek neticeleri analiz eder. Bu değerlendirmeleri yaparken; ölüm, yaralanma, hastalanma, sakatlanma ya da emeklilik gibi durumların yanında hırsızlık, kazalar, deprem, sel ya da yangın gibi afetleri de içine alan bir risk değerlendirmesi yapar. Risk analizi sonucunda ise finansal kayıpları engelleme ya da en aza indirme yolunda bazı adımlar atılmasını sağlar.


2- Epidemiyolog:

Epidemiyologlar, içinde bulunulan toplumda ortaya çıkabilecek hastalıkların yanında, buna bağlı sağlık koşulları ve kazaların araştırma sürecini başından sonuna kadar yürüten kişilerdir. Çalışma esnasında olayın görülme sıklığı, yeri ve şekli gibi birçok kıstası kullanarak analiz yaparlar. Bu analiz sonucunda elde edilen bilgiler ışığında yeni önlemler alınmasına ve yol haritası oluşturulmasına katkı sunarlar



3- Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi:

Bu meslek grubunda yer alanları artık hayatımızda daha sık görüyoruz ama çok daha fazla göreceğimizi de söylemek mümkün. Mobil uygulama ya da oyun geliştirenler; alışverişten oyuna, güvenlikten bankacılık işlemlerine, sağlıktan müzik dinlemeye kadar birçok farklı alanda hizmet sağlarlar

.



4- Finansal Yönetici:

Finans yöneticiler, adı üstünde; finansal işlemlerin hazırlanması ve yönetilmesi süreçlerinde uzmandır. Bir şirket ya da kurumun finansal süreçlerini yöneten çalışanın, şirket açısından önemi büyüktür. Finans sektörünün gelecekte çok daha büyük bir hale geleceğini hesaba katarsak finansal yöneticilerin de aranan insanlar olacağını söyleyebiliriz.


5- Endüstriyel Veri Bilimci:

Endüstriyel anlamda verilerin toparlanması ve bu veriler ışığında analizler yapılmasını, üretim süreçlerinin daha doğru ve nitelikli yönetilmesini olanaklı kılan endüstriyel veri bilimciler; özellikle online alışverişin yükselmesi sebebiyle geleceğin popüler meslekleri içinde yer alacakla



6- Robot Koordinasyon Uzmanı:

Günümüzde, üretim süreçlerinde robotlar kullanılıyor ve robot kullanım oranı günden güne artıyor. Dolayısıyla robotlar, yepyeni mesleklerle tanışmamıza neden olacak. Geleceğin meslekleri arasında en popüler olacaklardan biri ise robot koordinasyon uzmanıdır. Bu uzmanlar, robotların onarımlarını ve bakımının yanında etkili çalışma prensiplerini gözden geçirirler. Böylece robotlara yepyeni beceriler kazandırılabilmektedir .



7- IoT Uzmanı:

Nesnelerin interneti olarak bilinen kavramdan haberiniz var mı? IoT olarak kısaltılan bu kavram, etrafımızdaki neredeyse bütün her şeyin internete bağlı olarak işlem görmesini ifade ediyor. Yani, akıllı binalarda yer alan klimalar, alarm sistemleri, güvenlik kameraları ve diğer birçok şey, nesnelerin interneti için başlangıç aşaması. Yakın gelecekte bütün elektronik aygıtları, uzaktan bile olsa internet bağlantısı sayesinde yönetebileceğiz. Dolayısıyla bu alanda çalışacak yetişmiş insanlara ihtiyaç olacak.



8- Veri Dedektifi:

Veri dedektifleri, nesnelerin interneti adı verilen teknolojiden ve internet ağlarından elde edilen bilgileri çözümleyerek ilgili kişi ya da kurumlara aktaracak. Çeşitli şirketler, doğru pazarı analiz edebilmek için bu teknolojiden yararlanıyor ve ürün ya da hizmet satışı için buna hatırı sayılır zaman ve para harcıyorlar. İşte veri dedektifliği sayesinde harcanan zaman ve parada tasarrufa gidilebileceğinden bu mesleği geleceğin meslekleri arasında yer alacağını söyleyebiliriz.

9- Veri Güvenliği Uzmanı:

Ebeveynler; hem kendilerini hem de çocuklarını internet ve teknolojinin beraberinde getirdiği istenmeyen sonuçlara karşı korumak için, gelecekte daha çok çaba sarf edecekler. Yakın gelecekte daha sık siber saldırı ifadesini duyacağımıza inanılıyor. Bu tip saldırılar için önleyici çalışmalar yapmak, önemli bilgileri gizlemek ya da gerekli görüldüğü koşullarda ortadan kaldırmak veri güvenliği uzmanlarının işi olacak

.

10- Akıllı Şehir Uzmanı:

Akıllı evler kadar, akıllı şehirler de artık hayatımızın merkezine yerleşmek üzere. Gelecekte, şehirlerin, sayıları milyonları bulan sensörler (alıcılar) ile donatılması bekleniyor. Bu sensörler elektrik, internet, su, doğalgaz, atık gibi birçok işlem için kullanılacak. Dolayısıyla olası arızalarda görsel zeka yönünden şanslı olan akıllı şehir uzmanlarına büyük görev düşecek.


12- İklim (Hava Durumu Kontrol) Mühendisi:

Çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelen iklim felaketleri; seller, kuraklıklar ve orman yangınları sebebiyle iklim bilimine olan ihtiyaç artıyor. Hava durumunu ve iklimleri inceleyen, buna bağlı çözüm yolları üreten iklim biliminin önemi bu tip felaketlerle iyice anlaşılmaya başlandı. Dolayısıyla hava durumu kontrol mühendisliği de yeni çağın en popüler meslekleri ya da bir başka deyişle geleceğin meslekleri arasında yerini çoktan aldı bile. Küresel ısınmanın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ya da hafifletmek için hava durumu kontrol mühendislerine tüm insanlığın ihtiyacı olacak

.



Gelecekte Popüler Olacak Diğer Meslekler:

En çok para kazandıracak ya da popüler olacak mesleklerin hepsini net olarak saptayabilmek pek mümkün görünmüyor ancak, bazı meslek gruplarının bu alanda yükseleceğini net olarak ifade edebiliriz. Şimdi gelin, geleceğin popüler meslekleri olacağı düşünülen iş kollarına biraz daha göz atalım:


Genetik Uzmanı

Robot Mühendisi/Teknisyeni

3D Yazıcı Uzmanı/Mühendisi

Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı

Veri Analizi Uzmanı

Geriatri Uzmanı

Gerontoloji Uzmanı

Dijital Yol Denetleyicisi

Alternatif Enerji Mühendisi/Teknisyeni

Yazılım Geliştirici

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

Dijital İçerik Uzmanı

Bilgi Güvenliği Analisti

Biyomedikal Mühendisi

Dijital Rehabilitasyon Uzmanı

Blokchain Geliştiricisi

Drone Pilotu

Akıllı Bina Uzmanı

AR (Artırılmış Gerçeklik) Geliştiricisi

Kişisel Marka Danışmanı

Kentsel Tarım Uzmanı

Etik Uzmanı

VR (Sanal Gerçeklik) Geliştiricisi/Tasarımcısı

UX (Kulla nıcı Deneyimi) Tasarımcısı




Büyük veri (BigData) nedir? 



Günümüzde bilgi toplumunun unsurlarını hayatın her alanında görmek mümkündür. Artık çoğu insanın cebinde bir akıllı telefon, çoğu insanın da, evinde bir bilgisayar ve tüm şirketlerin arka ofislerinde bilgi teknolojileri yönetimini yapan birimler bulunmaktadır.Ancak bilginin kendisi o kadar görünür değildir.Bununla birlikte bilgisayarların insan hayatına girmesinden ancak yarım asır sonra bilgi miktari anlamlı ve özel bir nitelik kazanacak şekilde toplanmaya başlamıştır.Günümüzde sadece bilgi miktari artmamış aynı zamanda bilgiye erişim hızı da artmıştır. Niceliksel değişiklik beraberinde niteliksel değişikliği de getirmiştir.Verinin manalı bir bütün oluşturacak şekilde toplanması ilk önce astronomi ve genetik alanında gerçekleşmiştir. Büyük veri kavramı da ilk olarak bu alanlarda kullanılmış daha sonra bu kavram her alan için kullanılmaya başlanmıştır.Büyük veri artık hayatımızın her alanında kendini göstermeye başlanmıştır. Örneğin; Ínternet arama motoru Google'dan hastalıkların teşhis ve tedavisi, İnternet üzerinden alışverişlere kadar her alanda büyük veri karşımıza çıkmaktadır.


Büyük veri; toplumsal medya paylaşımları, ağ günlükleri ,bloglar, fotoğraf, video, log dosyaları gibi değişik kaynaklardan toparlanan tüm verinin, anlamlı ve işlenebilir biçime dönüştürülmüş biçimine denir. Olageldiği gibi, ilişkisel veri tabanlarında tutulan yapısal verinin dışında kalan, son dönemlere dek çok da kullanılmayan, yapısal olmayan veri yığınıdır. Artık yıkılmış olan yaygın bilişimci inanışına göre, yapısal olmayan veri, değersizdi, ama büyük veri bize bir şey gösterdi o da günümüzdeki bilgi çöplüğü diye adlandırılan olgudan muazzam derecede önemli, kullanılabilir, yararlı yani çöplükten hazine çıkmasına neden olan yegane sistemdir.Büyük veri; web sunucularının logları, İnternet istatistikleri, sosyal medya yayınları, bloglar, mikrobloglar, iklim algılayıcıları ve benzer sensörlerden gelen bilgiler, GSM operatörlerinden elde edilen arama kayıtları gibi büyük sayıda bilgiden oluşuyor.


Büyük veri, doğru analiz metotları ile yorumlandığında şirketlerin stratejik kararlarını doğru bir biçimde almalarına, risklerini daha iyi yönetmelerine ve innovasyon yapmalarına imkân sağlayabiliyor.


Şirketlerin çoğu, halen konvansiyonel veri ambarı ve veri madenciliği yöntemleriyle elde ettikleri datalardan yola çıkarak, karar almaya devam ediyorlar. Ancak, tüketici eğilimlerini dinamik şekilde öngörebilmek, büyük veriyi analiz edebilmekten ve bu analizlere göre hareket edebilmekten geçiyor.Büyük veri, geleneksel veritabanı araçları ve algoritmaları ile işlemesi zor olan bu büyük verinin oluşturulması, saklanması, akışı, analiz edilmesi gibi birçok konuyu içeren bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Veriler klasik veritabanlarının kaldıramayacağı büyüklükte olduğu gibi verinin büyüme hızı da bir bilgisayar veya bir veri depolama ünitesini aşmaktadır. 2012 rakamları ile dünyada günlük 2.5 Kentirilyon byte veri üretilmektedir. Bu çapta büyük veriyi işleme, transfer etme gibi işlerin tümüne Büyük veri (Big Data) adı verilmektedir.


Günümüz veritabanları bu çapta büyüyen verileri tutmakta yeterli değildir. İlişkisel veritabanları gigabyte seviyesinde veri tutabilirken, büyük data ile petabyte seviyelerinde veriler saklayabiliriz. Ancak büyük data sadece yığın işleme(Batch) işlemleri için uygundur. Transactions gibi gelişmiş veritabanlarında kritik öneme sahip özellikler yoktur. Veritabanları okuma, yazma güncelleme gibi işlemleri transactionlar aracılığı ile yapabildiği için bu işlemler atomik olarak kabul edilir ve çeşitli kilitleme mekanizmaları ile verinin birden fazla işlem tarafından değiştirilerek tutarsızlaşması engellenir. Büyük veri bir kere yazılıp defalarca okuma işlemi yapıldığı duruımlarda kullanılması gerekir. Çünkü veriler birden fazla yerde paralel olarak işlenir.Bu büyüklükte veri RFID sensörlerinden, sosyal medyaya, hastanelere kadar birçok alanda üretilmektedir. DNA dizilişlerinin analizi, hava durumu sensörlerinden gelen veriler başta olmak üzere verileme işlemlerinin yapıldığı birçok alanda büyük veri bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır.


Yapay zeka öğretmenliği nasıl etkileyecek?


Robot öğretmenlere hazır olun

Robot öğretmenler, yapay öğrenciler, çok hızlı performans değerlendirmesi, sınıf içinde engelsiz iletişim… Yapay zekâ eğitimde ezberleri bozuyor. Ancak yaratıcılığı geliştirmek, öğrenmeyi pekiştirmek için insan öğretmen şart


İnsan gibi düşünüyor, ses ve görüntüleri tanıyor, dünya sorunlarını tartışıp çözüm önerilerinde bulunuyor... İnsanın tüm canlılardan ayırılan en büyük özelliği olan beyin gücünü elinden almaya aday yapay zekâda gelinen son aşama hem şaşırtıyor hem de ürkütüyor. Bu alanda yapılan çalışmalar hızla devam ederse bilim insanları, şu anda yapılan işlerin yüzde 85’inin 2030’a kadar ortadan kaybolacağını öngörüyor. Bu değişim eğitimi de yakından ilgilendiriyor. Öyle ki yakın bir zamanda robot öğretmenler, insan öğretmenlerle aynı sınıfı paylaşacak. Robotlar dersi anlatacak, çocuklara özgüven, yaratıcılık ve etik değerleri ise insan öğretmenler verecek.



Tüm dünyanın ilgisini çeken bu konuyla ilgili Avrupa’nın köklü eğitim kurumlarından Le Rosey tarafından önceki gün, “Yapay Zekâ Dönemi ve İsviçre Eğitimi” konulu panel düzenlendi. Konuşmacılar arasında Goldsmiths University of London’dan yapay zekâ çalışmalarıyla öne çıkan profesör Mark Bishop, Le Rosey’den Phillippe Gudin, Swiss Learning’den Christophe X. Clivaz, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Say, nörolog Prof. Dr. Sinan Canan, felsefeci Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve Zilberman’dan müzisyen Dr. Selçuk Artut yer aldı. Panelin satır başları şöyle:



İnsan kapasitesine eşit’


- Prof. Mark Bishop (Goldsmiths University of London): Yapay zekâyı küçük laboratuvarlardan dünyaya çıkaran gelişmeler oldu. IBM’in geliştirdiği Deep Blue dünyanın en büyük satranç oyuncusu Kasparov’u yendi. Şu anda yapay zekânın sürücüsüz araçlar ortaya koyduğunu görüyoruz ve bunlar kaza yapmadan millerce gidebiliyor. Bütün bu gelişmeler akademisyenlerin çalışmalarını etkiliyor. Makinelerin daha etkili ve verimli olmaları için çalışıyoruz. Peki, yapay zekâ eğitimi nasıl etkileyecek?


İngiltere’de bağımsız bir think tank var. Yapay zekânın eğitimi etkileyeceği alanları 3 temel sınıfa ayırmış. Öğrenciyle, eğiticiyle ve sistemle ilgili uygulamalar. Hepsi şu fikre dayanıyor. Bir gün yapay zekâ sistemleri, insan kapasitesine eşit olacak.


Hata riski de var’


Bütün teknolojik çabalar, bilgisayarlar tarafından yapılacak. O aşamada öğretmenlik gibi entelektüel çabalar da yapay zekânın kurs vermesiyle ilişkilendirilecek. Eğer bu olursa 2045’te sanal öğretim asistanları olacak. Şu anda sahip olduğumuz en iyi öğretmenlerle onlar yarışacaklar.


Yapay zekâyı eğitimde nasıl kullanabiliriz? Tabii ki bu noktada belki geçmişte eğitim sisteminde zorlanan, engelli, iletişim sorunu olan kişiler bunun içine girecek. Burada girişte bahsedilen sistemlerden biri MOOCs isimli teknoloji. MOOCs, açık, online öğrenim toplulukları demek. İlk başarılı MOOCs’lardan biri makine öğreniminde gerçekleştirildi. 2011’de makine öğrenimiyle bütün dünyaya tanıtıldığında yüz binlerce öğrenci, buna kaydoldu. Şu anda kurslarımız dünyada birçok öğrenciye açık. Daha büyük topluluklara ulaşma yolumuzdan biri de bu.



Eğitim sistemini öğrenciye göre kişiselleştirebiliriz. Yapay zekâ ile çok erken bir dönemde çok yüksek bir toplulukta hangi öğrencilerin kursta sorun yaşayıp hangilerinin yaşamayacağı tahmin edilebiliyor. IBM’in Project Debater’ı sayesinde ortaya konulan sorunlar tartışılıyor. Bu sayede bir oylama yapılmış, daha önceden bilgisi olmadığı halde makineler dünyadaki en iyi tartışmacıları geride bırakabiliyor. Makinalar insan dilini, kültürünü ciddi şekilde anlamaya başladı. Yapay zekâ hiçbir insanın yapamayacağı hataları da yapıyor; elinde diş fırçası tutan bir bebeği gördüğünde bir erkek çocuğu beyzbol sopası tutuyor gibi algılıyor. Dolayısıyla her zaman eğitim sistemlerinde insan faktörüne ihtiyaç var.


Hızlı sonuç alınacak’


Phillippe Gudin (Le Rosey): Gelecekle ilgili bir şey bilmiyoruz. Peki, öğrencileri bilmediğimiz bir şeye nasıl hazırlayabiliriz? Öncelikle yapay zekâya baktığımızda harika bir aracı olacağa benziyor. Teknik gelişmeleri okulun kapısında bırakmak doğru mu? Robotları bu şekilde durdurabilmek bence mümkün değil. Biz o araçlardan faydalanmalıyız.


Yapay zekâ öğretmenleri nasıl olacak bilmiyorum. Şimdilik onlara robot öğretmen diyelim. Bu robotta matematik analiz zekâsı olacak. Her bir öğrencinin ne kadar hızlı öğrendiğini anlayabilecek. 5 dakikada öğrenci artık Pisagor’u tanımış olacak. Robota, anlamadım tekrarlar mısın denildiğinde robot herhangi bir öğretmenin aklındaki bütün olasılıkları anlatabilecek. Öğrenilen konular arasında bir bağlantı kurmak gerekiyor. Bu anlamda insan öğretmen tabii ki vazgeçilmez çünkü bağlantıları o kuracak. 10-20 yılda okulların geleceği nokta bu. Asıl sorun öğrencileri nasıl geliştireceğiz? Artık mümkün olduğunuzca kendiniz olun felsefesi kaçınılmaz. Yaratıcılığı ve adaptasyon kabiliyeti yüksek insanlara ihtiyacımız var. Bu insanlar anormal sorunlarla karşılaşacak. O yüzden bu duruma hazırlıklı insanlar gerekiyor. Yapmamız gereken çocuklarımızın yaratıcı, etik, hayal gücü yüksek ve sosyal olmalarını sağlamak.


Görüntüyü ve sesi tanıyor’


Prof. Dr. Cem Say (Boğaziçi Üniversitesi): Yapay öğrenme teknolojileri sayesinde bilgisayara bulmasını istediğimiz şeyin binlerce örneğini göstererek bilgiyi kendisinin çıkarsamasını başardık. Artık yapay zekâ sesi ve görüntüyü tanıyor. Öğrencilik işini yapay zekâya yaptırmaya çalışan bir proje yaptım. Yapay öğrencinin yanı sıra yapay öğretmen üzerine de düşündük. Öğrenci imal etmek, öğretmen imal etmekten zor. Öğrencilik konusunda yapay zekâ o kadar iyi değil. Aritmetikçi Lisan İşleyici (Ali) diye bir program yazmıştım. Ali’nin görevi ilkokul 3. sınıf Türkçe yazılmış matematik sorularını çözmekti. 20-25 soruyu çözebilecek kadar bilgiyi kodladım. Sonunda Ali, 20 soruyu çözebildi ama 21. soruyu çözmede takılıyordu.


Biz insanlar konuşurken, karşımızdakinin bildiğini varsaydığımız bir ansiklopedi dolusu bilgiyi kullanıyoruz. Ama bilgisayar bunu bilmiyor, tek tek o bilgilerin kodlanması lazım. Yavaş yavaş bunun üstesinden geliyoruz. Bilgisayarlar kendi kendilerine öğrenmeye başladı, insan önyargılarını da öğreniyor. Ali’nin bir benzerini Japonlar yapmış. Üniversite giriş sınavına hazırlanıp öğrencilerin yüzde 80’inden daha iyi skor alan robot yapmışlar. Onlar bir de kompozisyon yazdırıyorlar. Google, Wikipedia üzerinden buldukları uygun cümleleri art arda yapıştırıyor ve bu puanı alıyor. Her teknolojide olduğu gibi bunu da dikkatli kullanmamız gerekiyor.


Bugünkü meslekler 2030’da olmayacak’


Christophe X. Clivaz (Swiss Learning): Oxford’da yapılan bir çalışmaya göre bugünün işlerinin yüzde 47’si, 20 yıl içinde bilgisayarlar tarafından yapılacak. Sahip olduğumuz işlerin yüzde 85’i, 2030’a kadar ortadan kaybolacak. Bu gerçekliğe karşı ne yapmamız gerekiyor? Bir bilgisayar bir insandan sınıf içinde daha mı iyi yoksa değil mi? Bunu anlamak güç. 7 milyardan fazla dünya nüfusu var. Birlikte yaşamak bir gerçeklik. Ve eğitimin de deneyimlere bağlı olarak gelişmesi gerekiyor. Gençlere sadece sınıf içinde değil, dışarıda da etkileşim şansı vermeliyiz. Dil de çok önemli. Dil düşünme şeklini etkiliyor. Bütün dünyanın gerçekliğini kabul etme konusuyla da çok yakından ilişkili. Yeni nesil çocuklar için yapılması gereken şeyler var. Eğitimin becerilere dayandırılması gerekiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

3.Konu : Açık kaynak kod, kapalı kaynak kod ve özgür yazılım hakkında araştırma yapınız ve ülke güvenliği/maliyet/etik gibi konularda fikirlerinizi yazınız.

Bilgisayar nedir? Donanım nedir? yazılım nedir? Gımp yazılım mıdır? bir üniversite öğrencisi neden iyi seviyede bilgisayar bilmelidir?

LibreOffice nedir?Ülke olarak kapalı kaynak kod, açık kaynak kod ve özgür yazılım ofis programlarından hangisini kullanmalıyız? Sebebi ile açıklayınız.Türkiye'de bir üniversiteye ofis yazılımı geliştirme sorumluluğu verilse nasıl olur? Olumlu veya olumsuz fikirlerinizi yazınız.