5. Konu : LibreOffice ve Microsoft ofis yazılımları hakkında araştırma yapınız ve kullanımlarındaki avantaj ve dezavantajlar hakkında düşüncelerinizi yazınız

LibreOffice ve Microsoft ofis yazılımları hakkında araştırma yapınız ve kullanımlarındaki 
avantaj ve dezavantajlar hakkında düşüncelerinizi yazınız.





Son yayınlanan kullanım raporlarına göre LibreOffice, güçlü ve temiz görsel tasarıma sahip olan ofis yazılımıdır. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olarak geliştirilen LibreOffice içerisinde tüm ofis yazılımlarını barındırmakta ve kullanıcıların hem ücretsiz hem de özgür şekilde en iyi ofis deneyimi yaşamasını hedeflemektedir. OpenOffice.org'un bir uzantısı olarak geliştirilen LibreOffice ilk defa 2010 yılında beta olarak yayınlanmış ve 2011 yılında asıl sürümüyle kullanıma sunulmuştur.

LibreOffice'i tüm dünya çapında Windows ve Mac bilgisayar içerisinde kullanan 10 milyon kullanıcı ve Linux üzerinde kullanan 15 milyon Linux kullanıcısı bulunmaktadır.

LibreOffice

LibreOffice Kullanımı
LibreOffice, Microsoft Office'i kullanan herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilecek bir ofis yazılımı setidir. İçerisinde çeşitli yazılımları barındıran LibreOffice ile OpenOffice biçiminde dosyaları kaydederken ayrıca Microsoft Office uzantılarında da kaydetme şansına sahipsinizdir. Böylece oluşturduğunuz dosyalar hem MS Office hem de diğer ofis yazılımları içerisinde bozulma olmaksızın veya format dönüştürme işlemiyle uğraşılmaya gerek kalmaksızın görüntülenebilir olmaktadır.

LibreOffice içerisindeki yazılımları şu şekilde sıralayabiliriz;

Writer: Yazı tabanlı tüm dokümanları meydana getirebileceğiniz bir kelime işlemcisi ve metin düzenleyicisidir. Writer ile MS Office içerisinde yer alan World ile yapabileceğiniz her şeyi eksiksiz halledebilirsiniz.
Calc: Calc, MS Office'in Excel'ine denk düşen ve hem tasarım hem de işlev olarak benzerlik gösteren ofis yazılımı üyesidir. Calc ile sütunlar oluşturabilir ve bir Excel dosyasında yaptığınız tüm raporlamaları yapabilirsiniz.
Impress: Impress, kolayca ve çok kısa süre içerisinde sunumlar hazırlamanıza yardımcı olan yazılımdır. MS Office'deki Power Point ile benzerlik gösteren bu yazılım ile sunumlarınızı hazırlamak sandığınızdan çok daha kolaydır.
Draw: Draw, özellikle çizim bazlı çalışmalar gerçekleştirmeniz için özgürce bir ortam olarak sunulmuş LibreOffice yazılımıdır. Tüm çizim ve karalama işlemlerinizi Draw ile yapabilirsiniz.
Math: Bilgisayarınızda matematik işlemlerini kolayca yapabilmeniz ve matematik işlemlerinden sunumlar hazırlayabilmeniz için geliştirilmiş olan LibreOffice yazılımıdır.
Base: Veritabanı oluşturma ve yönetimi için hazırlanmış olan LibreOffice yazılımıdır.
Charts: Bilgisayarınızla kolayca çizelge tabloları oluşturmanız için oluşturulmuş bir LibreOffice yazılımıdır. Charts sayesinde grafik yazılımlarıyla hiç uğraşmanıza gerek kalmaksızın birbirinden renkli ve detaylı çizelgeleri dakikalar içerisinde oluşturabilirsiniz.



Microsoft Office Nedir? MS Office Program İsimleri ve MS Office Programları Öğrenme. 


Microsoft Office, ilk defa 1989 yılında Microsoft tarafından tanıtılan, hem Windows hem de Mac OS X işletim sistemleri için yayınlanan bir ofis programları bütünüdür. Esasen ofis programları kelimesinin meydana gelmesinin de en büyük nedeni ve doğuş kaynağı yine Microsoft Office yazılım paketidir. Bir işletmenin ofis içerisinde ihtiyaç duyabileceği tüm yazılımları bir arada toplayan Microsoft Office ücretli bir yazılımdır ve iş dünyasında ofis yada kısaca MS Office olarak da adlandırılır.

Bilgisayarların hayatımızın merkezinde yer almaya başlamasıyla birlikte kağıtla karşılayabileceğimiz ihtiyaçlarımızı da dijital ortamlardan karşılamaya başladık. Bu açıdan baktığımızda her bilgisayar kullanıcısının MS Office’i bilmesi ve aktif olarak kullanması kaçınılmaz bir ihtiyaç haline gelmeye başladı. İş başvurularında MS Office bilgisinin aranması, eğitim alanında MS Office’in aktif şekilde kullanılması, kişisel hayatınızda ihtiyaç duymanız gibi birçok nedenden dolayı MS Office’i aktif olarak kullanabilmek size büyük bir artı katacaktır.

MS Office Program İsimler
MS Office kullanıcıları tarafından sıkılıkla karıştırılan şey, MS Office yazılım paketinin içerisinde hangi yazılımların olduğu ve bu yazılımların hangisinin ne işe yaradığıdır. Aşağıdaki açıklamalar bu eksikliğinizi kapatmanız adına size fazlasıyla yardım edecektir;

Word: MS Office paketinin her sürümünde yer alan kelime işlemci yazılımıdır. Word’ü kullanarak içerisine grafikler ve tablolar da ekleyebileceğiniz profesyonel dokümanlar hazırlayabilir, bu dokümanları tarayıcı yardımıyla fiziksel birer çıktıya dönüştürebilirsiniz.

Excel: MS Office’in Tablo işlemci programı olan Excel ile çeşitli çizelgeler, tablolar oluşturabilirsiniz. Excel’i Word’den farklı kılan en önemli özelliği Excel’in içerisinde yer alan formüllerdir. Bu formüller sayesinde tamamen işlevsel olarak çalışan raporlar hazırlayabilirsiniz. 

Outlook: MS Office içerisinde yer alan bir e-posta yardımcısıdır. Bu yazılım aracılığıyla mail hesap oturumunuzu açabilir, e-posta gönderebilir ve e-postalarınızı okuyabilirsiniz. Anlayacağınız Outlook üzerinden tıpkı web sürümlerinde olduğu gibi maillerinizle ilgili her şeyi yapabilirsiniz.


PowerPoint: İş dünyasından, eğitim dünyasına dek en çok kullanılan MS Office yazılımlarından biri olan PowerPoint çeşitli slayt gösteri ve slayt şovları oluşturmanıza yardımcı olur. Fotoğraflar ve videolar da ekleyebildiğiniz PowerPoint ile profesyonel sunumlar hazırlayabilirsiniz.

Access: Veri tabanı yönetim sistemi programıdır. MS Access Jet veri tabanı motoru ile grafik kullanıcı arayüzünü aynı yazılım paketi içerisinde birleştirmektedir.

FrontPage: Web site düzenleme yardımcısı ve bir HTML editörüdür. Yeni Office paketleri içerisinde artık yer almamaktadır.

OneNote: Kullanıcıların resimler ve daha birçok görsel ögeden de faydalanarak not alabilecekleri bir nevi dijital not defteri yazılımıdır.

Publisher: bültenler, el ilanları ve broşürler gibi birçok şeyi oluşturmanıza yardımcı olan yayıncı programıdır. Özellikle pazarlama alanında sıklıkla kullanılan Publisher sayesinde görselliği yüksek iletişim sunuları oluşturabilmek mümkündür.


MS Office Programları Öğrenmek
MS Office programlarını öğrenmenin en pratik yolu, bu yazılım paketleri hakkında eğitim veren bir kurum aracılığıyla kursa katılmak ve bu yazılımların tüm ince özelliklerini öğrenmekten geçiyor. Özellikle MS Office yazılımlarına profesyonel iş dünyasında kullanacak olan kişilerin bu tür programları kendi kendine keşfetme çabası yerine eğitimini profesyonel olarak alması çok daha makul bir seçenek olacaktır. Kendi başınıza ne kadar öğrenmeye çalışırsanız çalışın fonksiyonları pratikleriyle birlikte görmediğiniz taktirde iş dünyasında bu yazılımları aktif olarak kullanmanız pek mümkün olmayacaktır.

Eğer iş dünyasında profesyonel olarak kullanma gibi bir niyetiniz yoksa yada kursa vakit ayırmak istemiyorsanız online eğitim seminerleri veya basılı kaynaklardan faydalanarak MS Office konusunda usta bir kullanıcıya dönüşebilirsiniz. İş dünyasında önemli olması nedeniyle MS Office’e dair birçok yayın evinden çıkan farklı basılı kaynaklar bulunuyor. Bunları değerlendirerek de kendi kendinizin öğretmeni olarak MS Office’i kullanmaya başlayabilirsiniz.


LibreOffice ve Microsoft ofis yazılımları hakkında araştırmalarımızı sunduk şimdi avantajları ve dezavantajları hakkında fikirlerimi paylaşacağım. 


LibreOffice avantajları 
LibreOffice 40’tan fazla dile sahiptir. 
Bütün libreoffice programları birbirleri ile uyumludur. 
LibreOffice'te bir eklrienti için yaptığınız ayarlar ve değişiklikler diğerlerini etkilemez. 
Açık kaynaklı oluşu çalışmalarınızı dilediğiniz şekilde kopyalayıp dağıtabilmenizi sağlar. 
LibreOffice geliştirildiği endüstri üreticisi tarafından kısıtlanmamıştır. 
LibreOffice grububa katılırsanız yazılımınızı kendiniz geliştirebilirsiniz
LibreOffice herkesin hiçbir ücrete tabi tutulmadan kullanabileceği bir uygulamadır

LibreOffice Dezavantajları
LibreOffice ağır çalışıyor. Yüklendiği zaman çeşitli sıkıntılar oluşabiliyor. 

Microsoft office avantajları 
MS Word Programı ile genelde yazı işleri yapılır. Kelime işlemcidir.
MS Excel Programı genelde  raporlama ve hesaplama işlemleri yapar. 
MS Powerpoint Programı özellikle sunum hazırlamada kullanılır.
MS Outlook Programı genellikle kurumsal işlemler ve işlerde kullanılır. Genellikle e posta alımı için vazgeçilmez olup birçok özelliği bulunur.

Microsoft office dezavantajları
Microsoft Office’in dezavantajlarından pek söz edilemez ancak çok ciddi olmasa da programlarında çeşitli sorunlar teşkil edebiliyor. Örneğin MS Word programına fotoğraf eklemek zor olabiliyor. Bunun yanında animasyonlu geçişler kimine göre basit kalabiliyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

3.Konu : Açık kaynak kod, kapalı kaynak kod ve özgür yazılım hakkında araştırma yapınız ve ülke güvenliği/maliyet/etik gibi konularda fikirlerinizi yazınız.

Bilgisayar nedir? Donanım nedir? yazılım nedir? Gımp yazılım mıdır? bir üniversite öğrencisi neden iyi seviyede bilgisayar bilmelidir?

LibreOffice nedir?Ülke olarak kapalı kaynak kod, açık kaynak kod ve özgür yazılım ofis programlarından hangisini kullanmalıyız? Sebebi ile açıklayınız.Türkiye'de bir üniversiteye ofis yazılımı geliştirme sorumluluğu verilse nasıl olur? Olumlu veya olumsuz fikirlerinizi yazınız.