2. Konu : Pardus işletim sistemi hakkında araştırma yapınız ve kullanılabilirliği konusundadüşüncelerinizi yazınız.

Pardus işletim sistemi hakkında araştırma yapınız ve kullanılabilirliği konusunda
düşüncelerinizi yazınız.

Pardus; 2003 yılında temelleri atılan milli işletim sistemi olan, Türkiye'de TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen, özgür, hızlı kurulabilen, kolay kullanılır, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere halihazırdaki linux dağıtımlarının üstün taraflarını kullanan; kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlayan açık kaynak bir işletim sistemidir. Pardus'un bugüne kadar yayınlanmış 5 ana sürümü ve 9 ara sürümü mevcuttur. Bunlara ek olarak 2 kurumsal sürümü vardır.

PARDUS, Debian GNU/Linux temelli Özgür ve Açık Kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kurulabilmektedir. Kişisel veya kurumsal kullanımlar için Pardus’un rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi haline getirilmesi için TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirme ve idame çalışmaları devam ettirilmektedir.

Pardus’un, kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan Açık Kaynak kodlu alt projeleri bulunmaktadır. Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi (ETAP) bunların başlıcalarıdır.

Pardus ekibi ülkemizde yaygınlaştırılması, destekliyici bir ekosistemin gelişmesi için çalışmalar yapmaktadır. Özgür Yazılımlar konusunda konferans, çalıştaylar ve eğitimler düzenlemekte; Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı, Akademik bilişim Konferansı, Pardus ve Açık Kaynak Günleri (Samsun) gibi organizasyonlara destek vermekte; Teknofest, Özgür Yazılım ve Linux Günleri gibi organizasyonlara katılım sağlamaktadır. Ayrıca kamuoyunu bilgilendirmek için Açık Belge Biçimi (ODF) portalı, Özgür Yazılım faaliyetlerini özendirmek için Açık Kaynak Kod Platformu gibi projeleri başlatmıştır.

Pardus’u tercih edin, çünkü Pardus:

Özgürdür ve ücretsizdir
Hızlıdır
Güvenlidir
Kolay kullanılır
Kurulmadan dahi çalışmaya başlayabilir, hızlı ve kolay kurulur
Bir çok paket program içerir, ücretsiz bir çok programa kolay erişim sağlar
Özelleştirilebilir
Şeffaftır
Türkçe dışında pek çok dile desteği vardır.
Pardus’u aşağıdaki adımları uygulayarak hemen deneyin!

Pardus özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi dağıtımıdır.
 ISO dosyasını https://www.pardus.org.tr/surumler/ adresinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
ISO dosyasını indirdikten sonra, kurulum medyanızı (DVD, USB bellek vb.) https://www.pardus.org.tr/pardus-usb-olusturma/ 
 adresinde belirtilen adımlara göre oluşturabilirsiniz.
Kurulum medyanızı elde ettikten sonra bu medyadan Pardusu sisteminizde hiç bir değişiklik yapmadan canlı olarak kullanıp deneyebilir, daha sonra isterseniz kurabilirsiniz.

Pardus kurulum medyanızı açılmayan bir bilgisayarı açıp içindeki dosyalara erişmek veya kurtarmak için de kullanabilirsiniz.
Pardus’u nasıl kuracağınız “Kurulum Kılavuzu” belgesinde anlatılmaktadır.
Pardus hakkında sorularınıza yanıt arıyorsanız “Pardus Yardım Masası Bilgi Bankası“nı ziyaret edebilirsiniz

Pardus'un en sürümleri hangileridir?

1- Kurumsal sürüm olarak: Pardus Kurumsal 2
2- Kişisel sürüm olarak: Pardus 2011.2 Cervus elaphus





Pardus yerli işletim sistemi hakkında gerekli araştırmalarımızı sundum şimdi kendi düşüncelerime göre bir değerlendirme yapacağım. 
Pardus yerli işletim sistemimizdir. Günümüzde bazı kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. Bazı hususlarda yetersiz sayılmasının yanında kullanılabilirliği açısından vazgeçilmez noktaları bulunmaktadır. Toplum olarak Pardus'a geniş bir destek imkanı sunmalıyız. Gelişebilirlik açısından böyle büyük adımlar ülkemiz ve bizim adımıza değer katacak seviyededir. Öyle ki adını bile  Anadolu partnerinden alır. Pardus'un kullanılabilirliği açısından kaydadeğer özellikleri bana göre şunlardır;
Öncelikle Linux kurulumuna sahip olması onu bu özelliklere taşıyan en büyük etmendir. 
Pardus özgürdür çünkü açık kaynaklı bir yazılım sistemidir.  Lisans yasağı yoktur. 
Ekonomik anlamda da özgürdür Pardus'ta programların geneli ücretsizdir. Paralı uygulamalar da vardır ama temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz ki zaten Linux kurulumuna sahip olduğu için paketler hazır gelir. Çoğunlukla istenilen programlara erişilebilir fakat eksiklik söz konusuysa onu bulmak size düşüyor. Çoklu kullanıcı ve yetki desteğine sahip olmasının yanında  kişiselleştirilebilirlik özelliği geniştir. Çok güvenlidir çünkü Pardus'a neredeyse hiç denecek kadar virüs bulaşmaz. Açık kaynak olması, dünya üzerinde sayısız programcının kodları inceleme  ve hataları bulup düzeltme ya da raporlama imkanının bulunmasını sağlıyor. Haliyle sistemde açık varsa hızla kapatılıp çözülebilir. Bu arada Türkçe sayfalarında bir sıkıntınız veya sorularınızın bulunması halinde size yardımcı olabilecek  binlerce gönüllü kullanıcı bulunuyor. Yani yabancı işletim sistemleri gibi yalnızlık hissi uyandırmaz.Ayrıca sistem çökmelerine maruz kalmamız neredeyse imkansıza yakındır. Gün gelip de bu cümlelerimi Pardus işletimine sahip bir aygıttan sizlere paylaşmam dileğiyle... 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

3.Konu : Açık kaynak kod, kapalı kaynak kod ve özgür yazılım hakkında araştırma yapınız ve ülke güvenliği/maliyet/etik gibi konularda fikirlerinizi yazınız.

Bilgisayar nedir? Donanım nedir? yazılım nedir? Gımp yazılım mıdır? bir üniversite öğrencisi neden iyi seviyede bilgisayar bilmelidir?

LibreOffice nedir?Ülke olarak kapalı kaynak kod, açık kaynak kod ve özgür yazılım ofis programlarından hangisini kullanmalıyız? Sebebi ile açıklayınız.Türkiye'de bir üniversiteye ofis yazılımı geliştirme sorumluluğu verilse nasıl olur? Olumlu veya olumsuz fikirlerinizi yazınız.