Bilgisayar nedir? Donanım nedir? yazılım nedir? Gımp yazılım mıdır? bir üniversite öğrencisi neden iyi seviyede bilgisayar bilmelidir?

Kısaca Bilgisayar Nedir? 


Bilgisayarın kısaca tanımı: Çok sayıda aritmetiksel veya mantıksal işlemlerden oluşan bir işi, önceden verilmiş bir programa göre yapıp sonuçlandıran elektronik araç, elektronik beyin.

Bilgisayar Nedir? Ayrıntılı Tanım
Bilgisayar, çok sayıda aritmetiksel ya da mantıksal işlemlerden oluşan bir işi, çalışması sırasında bir işletmen’in işe karışması gerekmeksizin, önceden verilmiş bir izlenceye göre, özdevimli olarak yürüten bir veri işleyici. Bir bilgisayar dizgesi elektronik ve mekanik birimlerden oluşan donanım ile bu donanım birimlerini ya da kaynakları istenen işlere yöneltip verimli bir çalışma düzeni içerisinde kullanabilmek için gerekli tüm izlencelerden ve veri yapılarından oluşan yazılım öğelerini kapsar. Minibilgisayar, mikrobilgisayar tanımlarının dışındaki geleneksel bilgisayarlar ana işlem birimlerinin hız ve yapısına, ana belleklerinin sığasına, dış belleklerin ve giriş-çıkış birimlerinin türlülüğüne, sayısına ve hızına göre büyük, ortaboy ya da küçük dizgeler olarak sınıflandırılır.

Bilgisayar Hakkında Ayrıntılı Bilgi

Bilgisayar temel olarak 2 şekilde incelenir. Birincisi donanımsal yapı ki hardware olarak adlandırılır, ikincisi ise yazılımsal yapı. (Software)

Bilgisayarın Ana Donanım Birimleri
Anakart
İşlemci (CPU)
RAM
Harddisk(Sabitdisk)
Ekran Kartı

Bilgisayarın Çevre Birimleri
Fare(Mouse)
Klavye
Monitör
CD-ROM
Modem
Yazıcı (Printer)
Scanner(Tarayıcı)
Güç Kaynağı(Power Suply)

Bilgisayar Nasıl Çalışır
Bilgisayarın çalışmasını anlamak için 4 ana başlık vardır.

Bilginin girişi
Bilginin depolanması
Bilginin işlenmesi
Bilgi Çıkışı


Donanım Nedir? 
Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örnek olarak ekran,klavye,sabit disk,fare,yazıcı. Donanımlar kasanın dışında olabileceği gibi içersinde de yer alır.Kasa içerisinde yer alan donanımlara dahili donanım,kasa dışında yer alan donanımlara ise harici donanım denir. Kasa içerisindeki donanımlara örnek olarak işlemci,anakart,dahili depolama birimleri verilebilir.

Yazılım Nedir? 
Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa yazılım adı verilir.Örnek olarak resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi.

Yazılım Çeşitleri;
Yazılımlar sistem yazılımları ve uygulama yazılımları olarak ikiye ayrılır.

Sistem Yazılımı:
İşeletim sistemi olarak da bilinen bilgisayardaki donanımları yöneten,çalışmasını denetleyen ve diğer tüm yazılımların çalışmasını sağlayan temel yazılımlardır.Örnek olarak sıklıkla duyduğumuz Windows işletim sistemi verilebilir.

Uyguluma Yazılımı:
Kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarını sağlayan yazılımlardır.Örneğin olarak müzik dinlemek,resim yapmak,internette gezinmek verilebilir.

Donanım Ve Yazılım Arasındaki Fark Nedir?
Bilgisayar donanımını çalışmasını olanaklı hale getiren programların tamamına yazılım adı verilmektedir.Yazılım olmadan donanım olmaz. Bu tanım donanım ile yazılım arasındaki farkı göstermektedir. Yazılım çalıştırır,donanım ise yazılım sayesinde çalışır.


İşletim sistemi nedir?

Bilgisayarların, telefonların, oyun konsollarının, beyaz eşyaların ve benzeri elektronik ürünlerin ana işleyişinin düzgün bir şekilde sağlanması için gerekli olan programların belli bir düzen içerisinde çalışmasını sağlayan, çalışma ilkelerini temel alan yazılım olarak açıklanabilir. Bu sistemler dijitalleşmenin ortaya çıkmasıyla beraber 2. Dünya Savaşı sonrasında meydana gelen ve sonrasında bu etkiyle gelişen, geliştikçe değişen bir elektronik yapı olarak karşımıza çıkıyor. İşletim sistemleri genel bir faydadan çok belirli bir hedef doğrultusunda programlanmış özel araçlar olarak adlandırılabilir. Çünkü bilgisayarların olsun telefonların olsun ya da beyaz eşyaların olsun işletim sistemleri birbirinden farklı şekilde çalışıyor.


GIMP Nedir?

GIMP bir başka deyişle GNU Image Manipulation Program, gelişmiş bir resim oluşturma ve fotoğraf düzenleme yazılımıdır. Gimp, özgür bir yazılım olup ücretsizdir. Adobe Photoshop’a alternatif bir program olmakla beraber başta GNU/Linux olmak üzere MS Windows, MAC OS X gibi işletim sistemlerinde de çalışabilir. Eğer Adobe Photoshop’un ingilizce menüsünden bir şey anlamıyorum diyorsanız bu yazılımı Türkçe menü desteği ile rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Eğer daha önce bir resim işleme programı kullandıysanız gimp ile uyum sağlamanız çok kolay olacaktır. Gimp’i özel kılan şey her açık kaynak yazılımda olduğu gibi ihtiyacınız olan eklentileri edinip hayalinizdeki resim işleme programına sahip olabilirsiniz. Gimp’in çok yüksek çözünürlükleri destekleyen ve hareketli görüntülere efekt uygulaması yapan CinePaint adlı bir türevi de bulunmaktadır.
Linux dünyasının iki önemli grafiksel arayüz geliştirme kütüphanelerinden biri olan GTK+, ilk olarak Gimp’in geliştirilmesi için yazılmıştır. Neredeyse piyasada bulunan grafik işleme ile ilgili bütün dosya biçimlerine hakimdir.


Bir üniversite öğrencisi neden iyi seviyede bilgisayar bilmelidir?

 Bir üniversite öğrencisi  iyi seviyede bilgisayar bilmelidir. Çünkü teknolojinin gelişmesiyle birlikte eğitim öğretim hayatında da büyük değişiklikler gözlemlenmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte müfredata yeni konular eklenmiş ve bilgisayarlı eğitim öğrencilerin ve öğretmenlerin hayatına girmiştir. Bilgisayarlı eğitim ile görsel olarak öğretme imkanı daha yüksek olduğu için çok etkili bir yöntemdir. Öte yandan bilgisayar destekli eğitimde görselin yanı sıra öğretmen tarafından anlatılan konular işitsel öğrenmeyi de desteklemektedir. Günümüzde bilgisayar destekli eğitim ile öğrenme kalitesi arttırılabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

3.Konu : Açık kaynak kod, kapalı kaynak kod ve özgür yazılım hakkında araştırma yapınız ve ülke güvenliği/maliyet/etik gibi konularda fikirlerinizi yazınız.

LibreOffice nedir?Ülke olarak kapalı kaynak kod, açık kaynak kod ve özgür yazılım ofis programlarından hangisini kullanmalıyız? Sebebi ile açıklayınız.Türkiye'de bir üniversiteye ofis yazılımı geliştirme sorumluluğu verilse nasıl olur? Olumlu veya olumsuz fikirlerinizi yazınız.